Kulen Novosel ovogodišnji je šampion ocjenjivanja kakvoće – na stručnom ocijenjevanju osvojili prvo, drugo i treće mjesto

Kulen Novosel ovogodišnji je šampion ocjenjivanja kakvoće – na stručnom ocijenjevanju osvojili prvo, drugo i treće mjesto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Prema povijesnim dokazima proizvodnja kulena na području Slavonije tradicija je duga 200 godina, a neki izvori potvrđuju i tradiciju dužu od 400 godina. Posebnost je slavonskog kulena tradicionalni postupak proizvodnje te fizička i organoleptička svojstva proizvoda, a receptura za pripremu tog specijaliteta je zaštićena.

Prvi put je stručno ocijenjevanje održano na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS).
Iako je prijašnjih godina organizator bila Hrvatska gospodarska komora (HGK), pravila ocjenjivanja se nisu mijenjala. Ocjenjivački panel je među 33 pristigla uzorka kulena imao zadatak izabrati najbolji. Predsjednik ocjenjivačkog panela, prof. dr. sc. Goran Kušec istaknuo je zadovoljstvo kvalitetom pristiglih uzoraka te naglasio kako ona i dalje, iz godine u godinu raste.

Nakon duge tradicije ocjenjivanja koja se prema istom pravilniku održavala u Hrvatskoj gospodarskoj komori ŽK Osijek više sam nego zadovoljan i zahvalan na odazivu na ovu prvu kulenijadu na fakultetu. Pristigli uzorci bili su izvrsni, odlučivale su nijanse i očit je porast kvalitete – rekao je Kušec.

Prof.dr.sc. Goran Kušec predsjednik je ocjenjivačkog povjerenstva

Svaki je uzorak imao preko 70 bodova, što je dovoljno za broncu. Međutim, samo je jedan šampion. Vlasnik šampionskog kulena ovog ocjenjivanja Slađan Novosel iz Gata godinama je u vrhu kvalitete u svojoj proizvodnji, što dokazuju brojna priznanja. I ove godine ta šampionska titula je pripala nama, Kulen Novoselu, a odnijeli smo i nekoliko zlatnih medalja.

Uvijek je lijepo pobijediti, a posebno me veseli što smo ove godine na tri prijavljene kulenijade osvojili šampionske titule. Već deset godina smo u hrvatskom vrhu, što dokazuju dosadašnja ocjenjivanja na koja smo išli. Nijanse su uvijek presudne i nastojimo uvijek zadržati kvalitetu. Svi radimo i živimo od toga, naša farma, zemlja, sve je zaokruženo do finalnog proizvoda i tom se proizvodnjom ozbiljno bavimo, a u svim fazama pratimo proizvodnju jer klima se promijenila, tako da moramo koristiti i pomoć tehnike bez koje danas nema ozbiljne proizvodnje – zaključio je Novosel za Glas Slavonije .

Slađan Novosel , vlasnik OPG Novosel (Kulen Novosel)

Višegodišnji šampionski kulen i ove godine osvojio brojne medalje i priznanja

“Uvijek je lijepo pobijediti na ocjenjivanju. Ove smo godine sudjelovali i na kulenijadama u Orahovici i Požegi, gdje smo također odnijeli šampionsku titulu. Već 10 godina smo na hrvatskom vrhu što dokazuju ocjenjivanja svake godine. Gdje god se naš kulen pojavio bio je prvi ili drugi”, pohvalio se. Kako kaže, nijanse su tu da odluče o pobjedi. “Mi uspijevamo zadržati kvalitetu, a i danas radimo punom parom”, izjavio je za Agroklub Slađan Novosel iz Gata, vlasnik Kulena Novosela.

U posao je uključena cijela obitelj. Kći mu je, kaže, završila Prehrambeno tehnološki fakultet, a sin ekonomiju. “Svi radimo i živimo od toga. Farma, zemlja, sve je zaokružena priča do finalnog proizvoda”, poručio je.

FOTO/VIDEO – Višegodišnji šampionski kulen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email