Novi/stari vicešampion – KULEN NOVOSEL

Novi/stari vicešampion – KULEN NOVOSEL

Na ovogodišnjem ocjenjivanju delikatese Slavonije, Baranje i Srijema sudjelovalo je 16 registriranih proizvođača s 24 uzorka kulena/kulina, a izuzetno visoku kvalitetu kulena dostavljenog na ocjenjivanje dokazuju i rezultati.

Ove su se godine na natjecanje mogli prijaviti isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, odnosno proizvođači koji sa svojim kulenom mogu legalno izaći na tržište.

OPG Kulen Novosel je ponovno potvrdio svoj vicešampionski status, no osim već dobro poznate i provjerene kvalitete osvojio je još dvije zlatne medalje.

No, ne samo da imamo vicešampionski kulen, već su naša tri uzroka osvojila drugo, treće i četvrto mjesto, a od prvog mjesta dijelio nas je samo 1,47 bod. Naš kulen osvojio je visokih 97,2 od mogućih 100 bodova.

Zlatne medalje najboljim proizvođačima kulena na svečanosti je uručio Zoran Kovačević, predsjednik ŽK Osijek, dok je srebrne i brončane medalje uručila Lidija Jakobek Barron, prodekanica za razvojno-stručni rad Prehrambeno-tehnmološkog fakulteta Osijek.

Organoleptičko ocjenjivanje uzoraka kulena održano je 15. lipnja u ŽK Osijek. Peteročlani ocjenjivački panel činili su: predsjednik ocjenjivačkog suda Goran Kušec s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Krešimir Mastanjević s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Krunoslav Mužević, veterinar, Miroslav Milas, proizvođač kulena, te Damir Josić, glavni kuhar Restorana Vinarija Josić.

kvalitetni sastojci koji zriju barem godinu i pol dana

Kulen o kojem govorimo jedinstven je u svijetu, naglasio je Igor Mikulić, predsjednik Organizacijskog odbora ovoga ocjenjivanja. Postoji veliki broj prerađevina na sličnoj bazi, dodao je, no onaj koji nastaje u Slavoniji, Baranji i Srijemu sigurno je poseban. Autohton je i pokazao se najbolji upravo kada nastaje od domaćih svinja, rekao je. 

Kada se suši, dimi i zrije upravo u našim krajevima onda je to prepoznatljiv proizvod. “Jedan naš književnik je napisao da je san svake slavonske svinje da jednog dana postane kulen. Vjerujemo da je to cilj i mnogih naših uzgajivača svinja“, dodao je Igor Mikulić, predsjednik Organizacijskog odbora ovoga ocjenjivanja.

Podsjetio je da je riječ o delikatesi u koji su ugrađeni posebno kvalitetni sastojci te da nastaje barem godinu i pol dana. Za njegovu proizvodnju potrebno je veliko znanje i trud, a i iskustvo u proizvodnji, zaključio je Mikulić.

Predsjednik ocjenjivačkog panela prof.dr.sc. Goran Kušec, obraćajući se okupljenim proizvođačima i novinarima istaknuo je zadovoljstvo visokom razinom kvalitete kulenova pristiglih na ocenjivanje. “Kvaliteta se očito podigla.“, rekao je, ali i naglasio da je ovo kulenijada u kojoj je najveći dio uzoraka pojeo, a ne samo kušao.

S obzirom da je riječ o vrhunskom prehrambenom proizvodu inzistiramo na profesionalnom pristupu od tradicionalne pripreme do zrenja kulena pa su na ovom ocjenjivanju prisutna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke koje se primarno bave proizvodnjom i plasmanom kulena na tržište, rečeno je na proglašenju šampiona i dodjeli odličja u velikoj dvorani HGK u Osijeku.

Rezultate ocjenjivanja šalju u 150 hrvatskih restorana 

Županijska će komora rezultate ocjenjivanja poslati i ove godine na adrese 150 najpoznatijih hrvatskih restorana kao preporuku da se radi o onim proizvođačima koji im mogu osigurati i kvalitetu i količine.